El Festival Renaixement deixa Sant Miquel dels Reis per la Nau

Del 5 al 7 de setembre la Capella de la Sapiència de la seu històrica de la Universitat de València acollirà concerts, jornades teòriques i tallers

AVocal CDM.

AVocal CDM. / Levante-EMV

Després de set anys celebrant-se al Monestir de Sant Miquel dels Reis, el Festival Renaixement es trasllada, en la seua huitena edició, a la Capella de la Sapiència de la Nau de la Universitat de València. Del 5 al 7 de setembre, el Festival organitzat per la Fundació Cultural CdM (FCCdM), inclourà un total de tres concerts, unes jornades sobre el Segle d’Or valencià; i un taller de dansa.

El canvi d’ubicació ha vingut motivat perquè els fins a la setmana passada responsables de la Conselleria de Cultura no van donar el vist i plau perquè les activitats continuaren a l’antic monasteri, segons les fonts consultades.

La Capella de la Sapiència, situada en l’edifici històric de la UV, acollirà este esdeveniment musical que fins ara s’havia celebrat en el Monestir de Sant Miguel dels Reis amb una gran acollida per part del públic. L’entrada als concerts de les 19:30 hores és lliure i gratuïta fins a completar l’aforament; i per a assistir a les jornades i al taller de dansa, és necessari inscriure’s en la web. 

El 5 de setembre actuarà AVocal CDM, dirigit per Marco A. García de Pau, que oferirà el programa «Passione & Tenebrae»; Al Tayr Ensemble brindarà «El viatge de Abendino», de Granada a Constantinoble», el 6 de setembre; i Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, clausurarà l’edició amb «Ritual, cants sefardites i àrab–andalusís en la diàspora», el dia 7.

Així, durant tres dies, s’oferirà una mostra de tota la riquesa del Renaixement conjugada en diverses manifestacions que permetran a l’espectador gaudir de les expressions artístiques més significatives del Segle d’Or valencià, caracteritzat per la seua efervescència cultural i artística i trencant amb la visió medieval del món donant pas a l’humanisme.

Al Tayr Ensemble

Al Tayr Ensemble / Levante-EMV

En este sentit, les Jornades sobre el Segle d’Or valencià abordaran «eixe ambient cultural i musical, de la mà d’especialistes de diferents universitats que ens oferiran la seua visió sobre el nostre segle cultural més destacat», segons l’escriptor i professor Vicent Josep Escartí. Participaran Alejandro Llinares (Universitat de Màlaga), Francesc Massip (Universitat Rovira i Virgili), i Albert Hauf, Rafael Roca, Teresa Izquierdo, María Luz Mandingorra i Eulàlia Miralles (Universitat de València).

Taller de dansa

Per últim, el Festival Renaixement també oferirà un taller de dansa, que constarà de dues parts: una conferència prèvia que introduïx als assistents en l’univers coreomusical de les cartes de danses manuscrites de les escoles catalana i ibèrica de mestres de dansa dels segles XVI i XVII; i un altre taller que aprofundix en la pràctica corèutica d’estos repertoris. 

En ell es facilitarà l’aprenentatge dels principals moviments i figures coreogràfiques escrites i descrites en els documents d’esta època i s’abordarà l’aprenentatge de «La Valenciana», una peça descoberta i estudiada en noves fonts documentals que permeten una millor i més rigorosa aproximació a la seua execució.

El primer taller serà impartit el pels ballarins i pedagogs Anna Romaní —coreògrafa de dansa antiga i contemporània i directora artística de la companyia Xuriach—; i Carles Mas Garcia —músic especialitzat en dansa i música antiga i tradicional i director artístic de la companyia Baixadansar—; i l’investigador Raül Sanchis Francés.

Està dirigit a persones de diferents nivells en la pràctica de la dansa: ballarins professionals i amateurs, músics, musicòlegs, historiadors, intèrprets de les arts escèniques o qualsevol altra persona interessada a explorar este repertori de balls i danses de manera assequible i lúdica.