L'IVAM aproxima el territori rural a través de "Confluències"

 Dotze artistes reflexionen sobre el paisatge, la memòria, la identitat, el territori, la despoblació o les cures en esta exposició.

Els dotze artistes de la mostra, amb Sonia Martínez i Eva Bravo.

Els dotze artistes de la mostra, amb Sonia Martínez i Eva Bravo. / Miguel Lorenzo

Saray Fajardo

Saray Fajardo

Dotze noves obres formen part de l'exposició "Confluències. Entre l'arxiu i la intervenció", que es podran visitar fins al pròxim 3 de novembre a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM). Els artistes Bleda i Rosa, Carlos Izquierdo, Fent Estudi, La Cuarta Piel, Laura Palau, Lola Zoido, LUCE, Makea Tu Vida, Pep Vidal, Pilar Beltrán, Rubén García i Sandra Mar són els protagonistes -la majoria d'ells valencians- d'esta mostra, que reflexiona sobre el paisatge, la memòria, la identitat, el territori, la despoblació o les cures. 

Els dotze creadors formen part des de 2021 del programa de residències, mediacions i intervencions "Confluències", que s'ha desenvolupat en les 24 localitats més xicotetes de la Comunitat Valenciana i que tenen menys de cent habitants. Este programa s'inclou dins de la línia de "l'IVAM al territori", que, en paraules de la directora adjunta de l'IVAM i comissària de la mostra, Sonia Martínez, és “una línia que entén que el museu és permeable i s'estén més enllà de les parets del Centre Julio González. Una línia que defén els drets culturals de la ciutadania, independentment del seu lloc de residència". Martínez ha afegit que "dissenyem un programa processual, que té com a eixos l'escolta a l'entorn i la intervenció en este a través de dinàmiques respectuoses, fruit del diàleg amb els diferents agents que habiten i custodien el territori”.

La exposición "Confluències".

L'exposició "Confluències". / Miguel Lorenzo

En este sentit, la cocomissària de l'exposició i coordinadora del programa, Eva Bravo, ha assenyalat que "s'han proposat intervencions artístiques específiques, mirades singulars i pròximes que conviden a la reflexió”. 

Dos parts

L'exposició es dividix en dos parts. En la primera s'arreplega tot el que s'ha dut a terme en estes 24 poblacions, mentres que en la segona s'exposen les dotze noves obres que dialoguen amb els processos previs. “Algunes intervencions en sala resignifiquen materials fets durant els seus processos en el territori, com a "Res Communis" de Bleda i Rosa, escultures efímeres, porteries instal·lades a Torralba del Pinar i Pavías, o els sabons produïts en ‘Actes de Conciliació’ per Pilar Beltrán per a Villanueva de Viver, l'olor dels quals inunda ara la sala”, ha indicat Bravo. D'altra banda, la comissària ha afegit que altres obres aprofundixen en "els processos iniciats en les localitats, com la proposta de Fent Estudi i la seua correspondència postal amb Herbers; el registre fílmic en 16 mm de Laura Palau entorn de la tradició carbonera a Vallibona, o les cartes sonores de Carlos Izquierdo que ens porten les veus de la diàspora de Fuentes de Ayódar i Higueras". 

Algunes de les peces exposades utilitzen, a més, materials descartats amb l'objectiu de generar noves propostes, com Lola Zoido, que ha utilitzat vídeos gravats durant les seues residències per a materialitzar alguns elements amb impressions en 3D, o el col·lectiu Makea Tu Vida que, amb el sobrant de la biga després de la construcció de les seues dos peces, n'ha elaborat una de nova. 

La metodologia també protagonitza algunes de les propostes. Així, LUCE ha generat una composició de deu imatges a través de l'expansió de l'escriptura per racons i espais de l'IVAM, Rubén García proposa escoltar els sons inaudibles del museu i Pep Vidal presenta una peça escultòrica en la qual continua explorant l'ordenació i classificació de materials desconstruint un piano. Finalment, Sandra Mar i La Cuarta Piel partixen de les derives especulatives dels seus projectes a través de l'anàlisi. 

Suscríbete para seguir leyendo