Nova edició del Cicle de Trobades de Bandes a l'Alt Palància

La Diputació de Castelló i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) inauguren amb èxit a Castellnovo la XXV Trobada de Bandes

Trobada de bandes.

Trobada de bandes. / Levante-EMV

Levante-EMV

El 15 de juny, la localitat de Castellnovo es va convertir en l'epicentre musical de la comarca de l'Alt Palància en acollir la XXV Trobada de Bandes, un esdeveniment que marca l'inici del cicle anual de trobades comarcals organitzades per la Diputació de Castelló en col·laboració amb la FSMCV. Este cicle destaca per reunir a milers de músics de bandes i societats musicals de tota la província, enfortint així el patrimoni cultural i musical de la regió.

La trobada a Castellnovo va tenir un significat especial, ja que va coincidir amb el 110è aniversari de la Societat Artístic Musical de Castellnovo. A partir de les 17:30 hores, les tretze bandes participants van iniciar un vibrant passacarrer, omplint els carrers del municipi amb melodies i mostrant la rica tradició musical de la comarca. Les bandes que van participar en esta primera trobada van ser: la Societat Unió Musical de Soneja, l'Agrupació Músico-Cultural Verge de Loreto de Bejís, la Unió Musical i Cultural d'Altura, la Societat Musical de Geldo, la Unió Artística Musical de Navajas, la Unió Musical Santa Cecília de Teresa, la Societat Musical i Cultural Otobesa de Jérica, l'Associació Cultural Unió Musical de Caudiel, la Societat Musical de Segorbe, la Unió Musical Santa Cecília de Viver, la Unió Musical «Somnis d'Artista» d'Almedíjar, la Societat Unió Musical d'Azuébar i, finalment, la Societat Artístic Musical de Castellnovo. La jornada va concloure amb un sopar popular a la plaça de l'Olmo, que va fomentar la convivència entre els músics i els habitants del poble, reforçant els llaços comunitaris.

Trobada de bandes.

Trobada de bandes. / Levante-EMV

El diputat de Cultura de la Diputació de Castelló, Alejandro Clausell, subratlla la importància d’estes trobades per a la preservació i promoció del patrimoni musical de la regió. “Estes jornades musicals són una aposta formal i perdurable de la Diputació per la música. A més, es potencia la convivència en els municipis de totes les comarques de la província”, va destacar Clausell. També va elogiar la dedicació i esforç de totes les societats musicals participants, afirmant que “les bandes de música són el principal element de difusió cultural que tenim als nostres pobles”.

Per la seua banda, la FSMCV juga un paper crucial en l'organització d'aquests esdeveniments, assegurant la participació de les diferents bandes i coordinant les activitats perquè cada trobada siga un èxit. La Federació, amb la seua àmplia experiència i coneixement de l'àmbit musical valencià, aporta un valuós suport logístic i organitzatiu.

“Les Trobades són una campanya que ofereix molts beneficis tant per als músics, les nostres societats musicals i tot el territori comarcal i provincial, especialment a la població amfitriona que les acull. Entre els beneficis destacaria el foment de la cultura i tradició musical tan arrelada; la cohesió social i el sentit de comunitat que es genera entre els músics creant un espai intergeneracional on compartir experiències i gaudir junts de la música”, afirma Carlos Sánchez, president Provincial de Castelló de la Federació de Societats Musicals. “Són un actiu del turisme ja que atrauen visitants, la qual cosa beneficia l'economia local. Però sobretot promouen tot un seguit de valors fonamentats en el treball en equip, la disciplina i la dedicació, valors essencials en la formació de qualsevol músic i persona”, recalca Carlos Sánchez.

Programació

La programació de les trobades comarcals, conegudes com ‘Trobades de Bandes’, continuarà durant els mesos de setembre i octubre en diversos municipis de la província. El pròxim esdeveniment tindrà lloc el 7 de setembre a Llucena del Cid, on es reuniran les bandes de l’Alcalatén-Alto Mijares. A continuació, el 14 de setembre, Atzeneta del Maestrat acollirà les bandes dels Ports-Alt Maestrat. El 21 de setembre serà el torn de Sant Joan de Moró (Plana Alta). Les trobades seguiran el 19 d'octubre a Canet lo Roig (Baix Maestrat) i culminaran el 20 d'octubre a Borriana (Plana Baixa), posant fi al cicle musical d'enguany.

Cadascuna d’estes trobades transforma les poblacions amfitriones en veritables epicentres musicals de la província. Clausell va enfatitzar que, per uns instants, cada localitat amfitriona de la ‘Trobada de Bandes’ es converteix en el cor cultural de Castelló, celebrant la música de banda i la seua importància en la cultura local. “Darrere de cada banda hi ha moltes hores d'esforç i dedicació: nits d'assaig, sacrifici de temps amb la família i l'oci, concerts i desplaçaments. La labor de les societats musicals de la província és encomiable, portant la música a tots els racons del nostre territori”, va manifestar el diputat.

En definitiva, la XXV Trobada de Bandes a Castellnovo no sols va marcar un inici prometedor per al cicle de trobades d'enguany, sinó que també va reafirmar el compromís de la Diputació de Castelló i la FSMCV amb la promoció de la cultura musical i la preservació de la tradició de les bandes de música a la província. Este esdeveniment, i els que seguiran en els pròxims mesos, celebren la passió compartida pel llenguatge universal de la música, unint persones de totes les edats i promovent valors de convivència i comunitat.