Què són i com es fan les sessions d’animació lectora?

Fer una animació lectora sobre un llibre o una col·lecció, o sobre qualsevol gènere literari o temàtica, és una de les activitats més efectives que es poden fer a l’escola

Sessió animació lectora al CEIP Alborxí.

Sessió animació lectora al CEIP Alborxí. / L-EMV

Fundació Bromera

Les sessions d’animació lectora a l’escola són sessions que, de vegades, es fan per part de personal extern al claustre, però també, per sort, programades i preparades per algun professor o professora del centre. En essència es tracta d’elaborar una sessió en la qual la persona que la imparteix done a conéixer entre l’alumnat un llibre, una col·lecció, una temàtica o un gènere literari determinat.

La persona encarregada s’ha de posar en contacte amb el tutor o la tutora de la classe assistent per acordar quins llibres adquirits per a la biblioteca d’aula pretén donar a conéixer amb l’objectiu que siguen llegits durant els dies posteriors a la sessió. Una vegada fet l’acord, la persona encarregada preparà una sèrie d’activitats per a fer durant la sessió i que han de tindre per objectiu despertar l’interés entre els assistents de la lectura de les obres presentades.

Lògicament, perquè això siga així és precís que les activitats que es facen siguen divertides i que es facen en un ambient lúdic. Per exemple, si l’animació lectora pretén fomentar la lectura de llibres de por és necessari que la biblioteca del centre, on es fa la sessió, estiga decorada amb elements referents a la temàtica. Si la sessió va destinada a promoure la lectura poètica, caldrà que es facen activitats de recitació, etc.

També s’ha de tindre clar que l’activitat no s’acaba amb la sessió, perquè l’objectiu no és fer una sessió divertida i prou, sinó que, posteriorment, els tutors i les tutores promoguen, ja en l’aula, els llibres presentats a l’alumnat en servei de préstec de la biblioteca d’aula.

El centre, a més, ha de facilitar l’activitat. Per exemple, al mestre o a la mestra que es presta a fer aquest tipus de sessions se li ha d’organitzar l’horari de manera que puga fer, almenys, una sessió setmanal a una classe o nivell de manera alternativa, mentre l’alumnat d’aquest mestre o mestra està atés per un altre docent especialista en música, anglés o educació física.