L'institut de Benimaclet obri les portes a Europa

L’IES Francesc Ferrer i Guàrdia de València s’estrena en els projectes Erasmus + i ja prepara una nova proposta per al pròxim curs

Una dotzena de professors han participat en Erasmus+.

Una dotzena de professors han participat en Erasmus+. / L-EMV

M.B.

L’IES Ferrer i Guàrdia de València fa balanç del primer projecte Erasmus + que ha portat endavant el centre, el qual té per objectiu la millora de la qualitat educativa per mitjà de la formació en altres països europeus tant del professorat com de l’alumnat.

Per a dissenyar i organitzar el projecte, es va constituir el setembre de 2022 una comissió del professorat formada per docents d’especialitats diferents. Al llarg del curs passat van produir-se nou mobilitats en les quals participaren una dotzena de docents, que anaren a diversos països europeus: Itàlia, Irlanda, Països Baixos, Islàndia i Finlàndia.

La formació s’ha centrat en diversos aspectes: metodologies innovadores, actualització digital, millora de la competència en anglés, sostenibilitat mediambiental, etc. Simultàniament, estes estades a l’estranger serviren per conèixer altres docents de procedència diversa, tot i que amb experiències similars dins l’aula. Així doncs, l’aprenentatge va vore’s ampliat per l’intercanvi enriquidor amb altres col·legues. Cal afegir, a més, que estos lligams serviran per futurs projectes de mobilitats amb alumnat.

Més educació ambiental

Cal destacar l’especial interès pels diferents models d’escoles sostenibles que s’han conegut i que mostren les possibilitats de millorar en Benimaclet no només l’educació mediambiental de l’alumnat sinó també d’intervindre al centre educatiu per a adaptar-lo als reptes que ja suposa l’emergència climàtica pel que fa al consum energètic, la gestió de residus o l’adequació d’espais.

Per avaluar cada mobilitat, la comissió Erasmus ha celebrat reunions perquè cada docent informara a la resta del grup de la seua experiència formativa. Açò s’ha complementat amb l’elaboració d’un diari d’aprenentatge i una presentació digital publicades al web del centre per donar-los difusió entre la comunitat educativa. També va haver una trobada en la biblioteca del centre perquè els participants en l’Erasmus compartiren allò més significatiu i útil per a la pràctica docent amb la resta del claustre.

Professorat del centre valencià.

Professorat del centre valencià. / L-EMV

La marca que el projecte Erasmus+ ha començat a deixar al Ferrer i Guàrdia també ha estat reflectida en diverses parts del recinte escolar. A l’entrada de l’edifici d’oficines s’ha col·locat un panell amb el nom del projecte -«Cap a la millora de la qualitat educativa a través de la internacionalització de la pràctica docent»- i al corredor de la sala del professorat es va fer una exposició de cartells monogràfics de cada mobilitat tot aprofitant la celebració del Dia d’Europa, el 9 de maig. De cara al futur, l’equip Erasmus+ està dissenyant i redactant un nou projecte per al curs vinent.