El que va començar com una proposta de la mà de tres docents de l’àmbit lingüístic va acabar per convertir-se en un projecte interdisciplinari amb la participació de bona part del professorat de 1r d’ESO de l’IES Pare Vitòria d’Alcoi.

Com apunten des del centre, les docents Rosa Delhom, Gemma Pérez i Yasmina Yousfi volien que l’alumnat coneguera alguna obra clàssica i Dràcula de Bram Stoker els va semblar la perfecta, «com a obra clau de la literatura universal». Es tracta d’un relat que, segons expliquen «sobrepassa les barreres nacionals, lingüístiques i ideològiques i, per tant, és capaç d’interessar a lectors de distintes cultures, edats i èpoques; llegir-la (no només haver-ne sentit parlar) contribuïx a nodrir el bagatge cultural de qualsevol individu».

A més, «no només llegim Dràcula com la història d’un vampir perillós que els protagonistes han de combatre, sinó com una novel·la que parla de la por a les coses desconegudes, de l’amistat i l’amor, de la solidaritat i la confiança, de la immigració i el rebuig a tot el que ens sembla diferent, que mostra molt bé la dialèctica entre la fe, el folklore i la ciència» i tot, tenint en compte que «a finals del segle XIX era molt difícil parlar obertament d’estos temes», destaquen les docents.

Pérez explica que, arran dels protocols anticovid, enguany anava a ser difícil poder celebrar d’una manera especial la setmana cultural de l’institut i, per això, se’ls va ocórrer ampliar el projecte de Dràcula a la resta d’àmbits i assignatures de 1r d’ESO, amb l’ajut del professorat.

«En Física i Química van aprendre com es fa la sang de les pel·lícules; a Ciències Naturals van descobrir les plantes carnívores; a Anglés vocabulari relacionat amb el llibre i un Kahoot; a Socials i Geografia van estudiar la ruta i els llocs que ixen a la novel·la; a Grec van vore quin és l’origen del mite...», apunta, i també es van incloure altres àrees, com les Matemàtiques i la Tecnologia, on van descobrir invents del segle XIX.

El resultat d’una setmana de classes diferents i d’una gran coordinació del professorat fou que l’alumnat «estava entusiasmat», detalla la professora de Valencià. «Com a 1r d’ESO donem àmbits, en l’àrea lingüística estem molt coordinades i també van col·laborar la majoria del professorat, amb un treball molt cohesionat i coherent al voltant de la novel·la», detalla. 

Una «faena de gegants»

Esta nova manera de treballar -que les professores asseguren que mantindran i ja preveuen per al pròxim curs, doncs l’experiència ha sigut molt positiva-, arriba de la mà de l’ensenyament per àmbits, implantat de forma general este curs a 1r d’ESO a tots els centres valencians. «Col·laborem la majoria del professorat i podem fer moltes activitats perquè estem més hores amb l’alumnat», afirma Pérez. Això sí, també reconeix que coordinar-se és «una faena de gegants i moltes hores».