?

La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ascensió Figueres, i l'alcalde de Cocentaina, Rafael Briet, presentaran el pròxim 25 de maig, a les 19 hores, el "Llibre de la Cort del justícia de Cocentaina" al Palau Comtal de la població alacantina, va informar ahir l'ens normatiu del valencià en un comunicat.

L'obra, a càrrec de la qual ha estat el professor Josep Torró, doctor en Història Medieval, forma part de la col·lecció universitària "Fonts històriques valencianes" i es va publicar l'any passat, fruit de la col·laboració entre l'AVL i la Universitat de València, han recordat les mateixes fonts.

El llibre és una obra fonamental per a conèixer documentalment com van ser els anys posteriors a la conquista de València pel rei Jaume I, així com l'activitat i la vida dels primers pobladors que van arribar a les terres del Comtat i que van donar origen a Cocentaina.

Al final del segle XIII, Cocentaina era una vila mitjana, d'uns 200-300 llars cristians, a les quals s'afegia la població musulmana de la moreria i de les nombroses alqueries del seu terme.

El justícia, ofici clau en l'organització administrativa de la comunitat d'aquella època, va generar una documentació que incloïa declaracions de testimonis i condemnes per plets referents normalment

Amb la presentació prevista per dimarts, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua celebrarà per segona vegada un acte institucional a Cocentaina. La primera ocasió va ser amb motiu de la presentació del fullet de "Toponímia dels pobles valencians" dedicat a la població.