?

Facilitar l'aprenentatge del valencià a joves immigrants és el principal objectiu de "Coneguem les nostres terres", un llibre del que són autors el membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i columnista de Levante-EMV, Josep Lluís Doménech -que ha coordinat l'obra-, la professora de valencià i de Llengua i Literatura Pilar Doménech i l'il·lustrador Jesús Huguet.

El llibre, incorporat com material complementari a l'àrea de Llengua i Història del programa formatiu de les Escoles d'Acollida de la Conselleria de Solidaritat i Ciutadania, pretén, a més d'iniciar en l'ús del valencià, ensenyar la cultura de la Comunitat Valenciana no només a joves d'entre 16 i 17 anys sinó a qualsevol persona d'altra edat. La primera edició està pràcticamente esgotada i en pocs dies eixirà una segona.

"Coneguem les nostres terres" està dividit en deu capítols, deu relats curts que representen diferents situacions en les comarques del Baix Maestrat, els Ports, la Plana Alta, la Ribera Baixa, Utiel-Requena, la Marina Baixa, l'Alt Vinalopó, l'Alcoià, el Comtat i les ciutats de València i Alacant. Els dotze joves protagonistes formen part de l'associació Al Russafí i guanyen un premi de la Generalitat per un treball sobre com conèixer millor la Comunitat Valenciana. Després d'un debat decideixen invertir els diners que han rebut en un viatge tant pel litoral com per l'interior del territori valencià. En el trajecte que realitzen amb un microbús, els joves, acompanyats per dos monitors, s'enfronten a històries com l'anorèxia, les noves tecnologies, les relacions entre ambdós sexes, la cultura, la historia, la geografia, la societat o la gastronomia valencianes.

Després de la narració de cada capítol podem trobar un vocabulari amb les paraules més difícils -que apareixen impreses en color blau- i una sèrie d'activitats complementàries per a ser contestades després de la lectura.

Josep Lluís Doménech afirma que el llibre "és molt didàctic, tractant d'arribar a un sector de la població que necessita d'aquestes d'iniciatives per a començar a utilitzar el valencià. Ha sigut un treball molt laboriós, que va començar al setembre de l'any passat, però estem satisfets del resultat final i l'aceptació que ha tingut".

Doménech es especialista en el treball amb inmigrants, ja que ha realitzat línies d'investigació de tractament educatiu del fenòmen migratori i és autor de treballs per a inculcar la llengua i la cultura de la Comunitat Valenciana a aquest sector de la població.