Vull referir-me a un pacte educatiu més enllà del que ha proposat el ministre Gabilondo, a un pacte des de la societat, des del món extern a les institucions escolars. El pacte que pretén el ministre, és important, no ho dubte. Ho és perquè cal una reforma de molts aspectes de l´estructura educativa i calen nous enfocaments, adaptats a les noves realitats, en tots els nivells d´ensenyament. Cal una revisió dels objectius que hom preten i una adequació dels mitjans per fer-los possible. I per arribar a bon port, és molt convenient un pacte entre el govern, els grups polítics i la comunitat escolar.

Però no podem obviar que, més enllà de l´estructura escolar, i dels resultats acadèmics que acreditaran la formació i els nivells de saviesa dels nostres estudiants, hi ha en la societat tot un sistema de valors i uns hàbits de vida, que incideixen de manera important en l`educació de la gent jove i estan íntimament relacionats amb l´èxit o el fracàs escolar. Però, sobretot, es tracta d´uns valors i uns hàbits que defineixen el ser persona i condicionen les relacions humanes. I hem de dir que aquest sistema de valors que transmet la societat és un sistema ben devaluat.

Per això crec que cal un pacte que incidisca en diferents àmbits. D´una banda en l´àmbit de la família. Un pacte per afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar i per aportar formació als pares i mares a fi que exercisquen de manera òptima com a tals.

Cal un pacte dels mitjans de comunicació per tal que eliminen dels seus continguts tot allò groller. Per tal que els models que ofereixen, no siguen els d´aquells personatges amorals, o ignorants convertits en famosos. Perquè deixen d´utilitzar el morbo i l´engany. Perquè transmeten una imatge digna de la dona, perquè siguen capaços d´aconseguir lectors i audiències, sense degradar els nivells ètic i cultural.Cal un pacte pel bon ús generalitzat de les noves tecnologies i perquè no en siga possible un ús pervers. Cal un pacte en el món polític, per les bones maneres i per l´honradesa. Cal un pacte ciutadà per l´adopció de formes de vida no alienants, per afavorir entre la gent jove la cultura i l´oci creatiu. Cal un pacte educatiu a tots els nivells, perquè ens alcança a tots la responsabilitat.