?

Les persones que opten als exàmens dels diferents graus de la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià en la segonda convocatòria de 2009, que va començar ahir, són 59.065, una xifra que supera en 12.542 la dels matriculats per a aquestes proves al mateix període de l'exercici 2008. La comparativa revela que s'ha produït un creixement del 27% dels aspirants.

Segons informa la Generalitat Valenciana, des de la posada en marxa d'aquestos exàmens, l'any 1986, s'han matriculat per obtindre la titulació de la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià un total de 1.140.406 persones.

Proves en 21 pobles

Igual que creix la inscripció en xifres generals, augmenta la de matriculats estrangers en algunes proves. Com a exemple, ahir es va iniciar la segona fase de la convocatòria de 2009 amb els exàmens de Grau dels Coneixements Orals. Es desenvoluparen a 21 localitats de la Comunitat Valenciana. Unes 2.500 persones s'havien inscrit. I precisament aquest nivel és el que concentra el major número d'estrangers matriculats, que ja són un 10% del total, es a dir, al voltant de 250. Tanmateix, cal destacar que l'increment més important en la trajectòria d'aquestos exàmens s'ha produït als tres últims anys, donat que s'ha passat del 5,7 al 10%, informen des de la Generalitat Valenciana.

"Aquesta és una mostra del creixent interés per aprendre valencià de molts ciutadans estrangers afincats en la Comunitat Valenciana i que, d'aquesta forma, demostren el seu interés per participar en la cultura dels valencians", opinen els responsables.

La Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià atorga els certificats generals pel nivel oral, Grau elemental, Grau mitjà i Grau superior. Respecte als coneixements específics, es convoquen per Llenguatge administratiu, Correcció de textos i Llenguatge als mitjans de comunicació.