El temps s´acaba i els acords no es compleixen. Això és un mal final per a vuit anys de mandat del rector de la Universitat de València i un pèssim aval per al membre o els membres del seu equip que puguen presentar-se a les properes eleccions a rector o rectora. Amb la voluntat que això no siga així i que el final siga el que toca, com a claustrals del PAS (personal d´administració i serveis), ens adrecem a l´equip rectoral i no li demanem res més que l´estricte compliment dels acords aprovats pel claustre, ni que siga com a mostra de respecte democràtic i institucional.

El juliol de 2007, el claustre de la Universitat de València va aprovar, fruit de la negociació entre l´aleshores vicerector d´Assumptes Econòmics i els representants claustrals del PAS, un acord (ACUV 5/2007) en els termes següents: «Es dedicarà al voltant del 2% de la massa salarial per a modificació de la plantilla en el marc d´un acord pluriennal que abaste les condicions de treball i altres aspectes. Un dels seus objectius és equiparar les retribucions del total del personal d´administració i serveis amb les de la resta de les universitats públiques valencianes.» Aquest és l´acord que, passats més de dos anys, encara no s´ha acomplert, i això és especialment sagnant, quan l´acord s´havia pres en el marc de l´aprovació del pressupost per a l´any 2008.

Com a membres del claustre trobem molt preocupant que, a punt d´acabar-se la legislatura, aquest acord no s´haja dut a terme. Dos anys és temps més que suficient perquè l´equip rectoral puga haver presentat, negociat i aprovat una proposta en la mesa negociadora que done cos a aquest acord. L´objectiu «d´equiparar les retribucions del total del personal d´administració i serveis amb les de la resta de les universitats públiques valencianes» és perfectament assumible amb l´import econòmic aprovat dins d´un marc pluriennal, que es preveia de tres anys. Per això ens sorprèn i ens disgusta la manca de transformació efectiva i concreta d´un mandat del principal òrgan de la Universitat.

És cert que s´han fet alguns avanços en l´acord de condicions de treball 2008-2011, signat en el marc de la mesa negociadora, però la crua realitat és que l´equiparació o homologació del PAS amb el de la resta de les universitats públiques valencianes és encara un assumpte no resolt i, per als signants, un deute històric de la Universitat de València amb el seu personal d´administració i serveis.

No és possible que un PAS amb la mateixa categoria i funcions tinga retribucions diferents, posem per cas, si treballa a una banda o l´altra del tramvia que separa les dues universitats públiques de la ciutat de València.

No és possible que un equip rectoral vulga acabar el seu mandat amb la taca de l´incompliment d´un acord tan important per al col·lectiu del PAS.

I –des del punt de vista de la qualitat democràtica i el respecte institucional– no és possible que en més dos anys l´equip rectoral no haja sigut capaç de fer efectiu un mandat del claustre. Aquest és el màxim òrgan de la Universitat i nosaltres com a claustrals demanem, exigim, el respecte per a aquest òrgan i el compliment dels seus acords.

Esperem i desitgem que el final serà com cal i que el senyor rector no voldrà ser recordat com aquell que va faltar a la paraula donada al col·lectiu del PAS i al claustre de la Universitat de València. El temps s´acaba, i el senyor rector pot quedar com a complidor o com a incomplidor.

* Signen també l´article Luisa Manzano, Alfons Esteve, Concha Castells, Pepe Oltra, Matilde Sancho, Faustino Fernández, Amparo Gallel, Cristina García, Francesc Marí, Mariló Beltran, José M. Pérez, Amparo Gironés, Àlvar Carpi, Paqui Abella, Josep Vidal, Pedro Sánchez i José F. Martínez, claustrals PAS de la Universitat de València

Claustral PAS de la Universitat de València